18/02/2015

Tutorial Gubahan Bunga Coklat

Teks: Norhasbi Binti Abdul Samad
Photo:Penulis

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ini saya ingin berkongsi cara menyediakan gubahan jambangan bunga ros coklat.
Bahan-bahan yang diperlukan seperti dibawah ini:

1.Bakul hiasan
2.Bunga artificial mengikut tema
3.Kertas tisu
4.Plastik pembalut makanan/wrapper
4.Polistrain 
5.Coklat ros lolly
Cara-cara:
Bunga artificial di susun sekeliling bakul dan juga polistrain/span sebagai dasar bakul.Untuk memudahkan mencucuk bunga coklat. Boleh tambahkan hiasan bakul seperti diikat reben atau letakkan rama-rama seperti gambar di atas.


Coklat ros lolly yang telah siap di balut dengan pembalut plastik. 

 Kertas tisu dijadikan kelopak bunga bagi membentuk jambangan bunga.

Bunga ros lolly yang telah siap di cucuk dan di susun ke dalam bakul yang telah siap di gubah.

Inilah hasil jambangan bunga ros lolly yang sesuai untuk hantaran pertunangan,kahwin,majlis harijadi dan acara keraian yang lain.

Terima kasih dan salam ceria dari saya.

Norhasbi Abdul Samad

No comments:

Copyright to NORHASBI
Designed by UMIESUEstudio 2015